Βιοορθοπαιδική - Κέντρο Χόνδρου και Βιολογικών εφαρμογών

τρισδιάστατη μεταμόσχευση
3D Μεταμόσχευση Χόνδρου σε μορφή σφαιριδίων με αρθροσκοπική τοποθέτηση
Εξελιγμένη θεραπευτική μέθοδος καλλιέργειας χονδροκυττάρων, που εκτελείται πλήρως αρθροσκοπικά. Περισσότερα...
prosthios
Συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος

Οι ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου ως συχνότερες τραυματικές κακώσεις στον αθλητισμό. Περισσότερα...
αιμοπετάλια
Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια στη θεραπεία ποικίλων ορθοπαιδικών προβλημάτων
Τα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (P.R.P), είναι ουσιαστικά ένα υπο-προιόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια. Περισσότερα...
Οστεοχόνδρινα κυλινδρικά συνθετικά
Οστεοχόνδρινα κυλινδρικά συνθετικά αλλομοσχεύματα
Κυλινδρικά οστεοχόνδρινα συνθετικά αλλομοσχεύματα, με βιοτεχνολογία POLYGRAFT, χρησιμοποιούνται τώρα με μεγάλη επιτυχία για την κάλυψη μικρού μεγέθους οστεοχόνδρινων ή χόνδρινων ελειμμάτων (μέχρι 2 τετρ. εκατοστά). Περισσότερα...
ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι
Ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι πριν την ολική αρθροπλαστική στο γόνατο
Νέα εμφυτεύματα από χρωμιο-κοβάλτιο χρησιμοποιούνται ευρέως στην επανορθωτική χειρουργική του γόνατος. Περισσότερα...
ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι
Μεταμόσχευση μηνίσκου
Ο μηνίσκος , το μαλακό αμορτισέρ στο γόνατο τραυματίζεται ιδιαίτερα συχνά αλλά είναι και συχνά επιδιορθώσιμος. Περισσότερα...

Εγχειρίδιο ασκήσεων μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

E-mail Εκτύπωση PDF
Το πρόγραμμα  ασκήσεων που ακολουθεί,  απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πρώιμη κινητοποίηση και μυική ενδυνάμωση με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση.

Τα σχεδιαγράμματα σε κάθε άσκηση θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση των ασκήσεων και τη γρηγορότερη προσαρμογή στο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Αποτελεί μετάφραση των οδηγιών της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons) και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.
Ο θεράπων ιατρός σας σε συνεργασία με τον φυσιοθεραπευτή σας, δυνατό να αλλάξουν κάποιες από τις οδηγίες και να τις προσαρμόσουν κατάλληλα στη δική σας περίπτωση.


ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Αυτές οι ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές για την αύξηση της αιματικής παροχής και κυκλοφορίας στα πόδια σας και την αποφυγή μετεγχειρητικής φλεβοθρόμβωσης. Είναι επίσης σημαντικές για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης του ισχίου. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές τις ασκήσεις άμεσα μετεγχειρητικά από την πρώτη  κιόλας ημέρα. Στην αρχή δεν θα αισθανθείτε άνετα, αλλά θα επιταχύνουν τη μείωση και εξαφάνιση του μετεγχειρητικού πόνου. Οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται όσο είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι με τον κορμό ελαφρώς ανασηκωμένο.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
Σιγά και σταθερά  σπρώξτε    την    άκρη του  ποδιού πάνω και μετά κάτω. Επαναλάβετε την παραπάνω άσκηση  πολλές φορές κάθε 5-10 λεπτά. Η άσκηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα  μετεγχειρητικά και να επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρη αποθεραπεία.

is1

ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
Μετακινείστε τον αστράγαλό  σας προς τα μέσα προς το άλλο πόδι και προς τα έξω. Επαναλάβετε την άσκηση 5 φορές σε κάθε κατεύθυνση,3-4 φορές την ημέρα.

is2

ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ×10 ,ΓΙΑ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .

ΚΑΜΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΥΠΟ ΒΟΗΘΕΙΑ
Γλυστρείστε την πατούσα του ποδιού σας προς τους γλουτούς, κρατώντας την πατούσα να ακουμπά στο κρεβάτι. Μην αφήσετε το γόνατο να πέσει προς τα μέσα ή έξω.

is3

ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΓΛΟΥΤΙΑΙΩΝ

is4

Κρατείστε σφικτά  τους μύες του γλουτού μετρώντας ως το 5.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΣΚΕΛΟΥΣ
Σύρετε μαλακά το σκέλος προς τα έξω, όσο πιο πολύ μπορείτε και μετά φέρτε το προς τα πίσω.

is5

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ
Σφίξτε τους μύες της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού  με το γόνατο σε πλήρη έκταση. Σηκώστε το σκέλος τεντωμένο για 20-300.
Κρατείστε  το σε αυτή η θέση για 5-10 δευτερόλεπτα. Κατεβάστε σιγά-σιγά. Επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε κάματο στους μύες του μηρού.

is6

is7

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ
Συνήθως την 4η μετεγχειρητική ημέρα, και  ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, θα μπορέσετε να σηκωθείτε με τη βοήθεια περιπατητήρα και φυσιοθεραπευτή. Είναι αναμενόμενο τις πρώτες φορές να αισθανθείτε ναυτία και ζάλη. Καθώς θα αναρρώνετε και θα αποκτάτε δυνάμεις και πάλι, θα μπορείτε να περπατάτε από μόνοι σας. Καθώς εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις βεβαιωθείτε ότι κρατιέστε από σταθερό αντικείμενο και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ισορροπίας και πτώσης.


ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ × 10, ΓΙΑ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
ΚΑΜΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ
Σηκώστε το χειρουργημένο σκέλος προς το στήθος. Μη φέρνετε το γόνατο σε ύψος μεγαλύτερο αυτού της μέσης. Μετρήστε ως το 2-3 και μετά σταδιακά κατεβάστε το σκέλος.

is8

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΣΚΕΛΟΥΣ
Βεβαιωθείτε πρώτα ότι το ισχίο, το γόνατο και η ποδοκνημική, κοιτούν ευθεία εμπρός. Κρατείστε το σώμα σας όρθιο. Με το γόνατο σε πλήρη έκταση, σηκώστε το χειρουργημένο σκέλος προς το πλάι σε απαγωγή. Κρατείστε για 2-3 δευτερόλεπτα και σταδιακά κατεβάστε το σκέλος.

is9

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΗΡΟΥ
Σηκώστε τεντωμένο το σκέλος προς τα πίσω. Προσπαθήστε να έχετε το σώμα όρθιο. Κρατείστε για 2-3 δευτερόλεπτα. Σταδιακά φέρτε το σκέλος στο έδαφος.

is9

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Όπως ήδη γνωρίζετε, η πλήρης ανάρρωση ,μετά από την ολική αρθροπλαστική ισχίου, είναι μια σταδιακή διαδικασία που αργεί να ολοκληρωθεί. Ο χρόνιος πόνος πριν την επέμβαση και το οίδημα των μαλακών μορίων μετεγχειρητικά, έχουν καταστήσει τους μύες γύρω από το ισχίο αδύναμους. Οι ασκήσεις που ακολουθούν, θα βοηθήσουν στην πλήρη μυική ενδυνάμωση, και αυτό θα βοηθήσει έμμεσα στην μακροχρόνια επιβίωση της τεχνητής πρόθεσης .
Οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται σε επαναλήψεις των 10,για 4 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας λάστιχο από τον αστράγαλο του χειρουργημένου ποδιού και από σταθερό αντικείμενο (πόρτα ή βαρύ έπιπλο ).Θα πρέπει να κρατιέστε γερά από καρέκλα , άλλο αντικείμενο ή έπιπλο για την αποφυγή απώλειας ισορροπίας.

ΚΑΜΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ ΥΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Σταθείτε σε ορθία θέση με το χειρουργημένο σκέλος να κοιτάει εμπρός και ελαφρά προς τα έξω. Φέρτε το πόδι προς τα εμπρός με το γόνατο σε πλήρη έκταση. Αφήστε το πόδι να  επιστρέψει πίσω με τη δύναμη του λαστίχου.

is11

ΑΠΑΓΩΓΗ ΣΚΕΛΟΥΣ ΥΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Σταθείτε στο πλάι και απάγετε το χειρουργημένο σκέλος ,με το γόνατο πλήρως τεντωμένο. Αφήστε το πόδι να  επιστρέψει πίσω με τη δύναμη του λαστίχου.

is12

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΗΡΟΥ ΥΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Κοιτώντας προς την πλευρά του σταθερού αντικειμένου, στο οποίο είναι δεμένο το λάστιχο, σπρώξτε το χειρουργημένο σκέλος τεντωμένο προς τα πίσω. Αφήστε το πόδι να  επιστρέψει πίσω με τη δύναμη του λαστίχου.

is13


ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Είναι μια πολύ καλή άσκηση και δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε  τη μυική αντοχή και την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου. Προσαρμόστε το ύψος της σέλας, έτσι ώστε όταν κάθεστε επάνω, με το  χειρουργημένο σκέλος σε έκταση, το πέλμα του ποδιού να φτάνει ίσα-ίσα, το ύψος του πεντάλ. Κάντε πρώτα κυκλικές κινήσεις προς τα πίσω, χωρίς αντίσταση , και μόνο όταν αισθανθείτε αναπαυτικά, ξεκινήστε  σταδιακά ώσεις προς τα εμπρός. Συνήθως μετά από 4-6 εβδομάδες που θα έχετε αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό σας  μπορείτε να αυξήσετε την ένταση της αντίστασης. Ξεκινήστε με ώσεις προς τα εμπρός για 10-15 λεπτά ημερησίως και αυξήστε σταδιακά στα 20-30 λεπτά για 3-4 φορές εβδομαδιαίως.

ΒΑΔΙΣΗ
Χρησιμοποιείστε μπαστούνι ,ως βοήθημα, μέχρι να ανακτήσετε πλήρως τις δυνάμεις σας και να αποκτήσετε  πλήρη ισορροπία .Στην αρχή ξεκινήστε  με 5-10 λεπτά βάδιση για 3-4 φορές την ημέρα, σε ίσιο δρόμο, με  παπούτσια με μαλακή σόλα. Όσο η μυική αντοχή σας αυξάνει, μπορείτε να βαδίζετε για 20-30 λεπτά, 2 φορές ημερησίως, με τελικό στόχο να φτάσετε στις 3-4 φορές ημερησίως για να κρατήσετε τη μυική αντοχή σας.

ΚΟΛΥΜΠΙ
Μπορείτε να ξεκινήσετε σε πισίνα 6-8 εβδομάδες μετεγχειρητικά, μετά την πλήρη επούλωση του τραύματος. Ξεκινήστε με 10 λεπτά ημερησίως, χωρίς πέδιλα και ανάλογα με τη μυική αντοχή σας αυξήστε το χρόνο με τελικό στόχο τα 40 λεπτά για 3-4 φορές εβδομαδιαίως.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση πάνω στο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που σας έχει υποδειχθεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον φυσιοθεραπευτή, ή τον θεράποντα ιατρό σας.

 
Είστε εδώ: Home Εφαρμογες Ισχίο Εγχειρίδια Εγχειρίδιο ασκήσεων μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

Μεταμόσχευση χόνδρου στο γόνατο σε ένα χειρουργικό στάδιο

Νέα χειρουργική τεχνική βιολογικής αποκατάστασης χόνδρινων βλαβών του γόνατος εφαρμόζεται με επιτυχία σε εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για εξέλιξη της μεθόδου μεταμόσχευσης αυτόλογων καλλιεργημένων χονδροκυττάρων, με τη διαφορά πως η θεραπεία ολοκληρώνεται στο ίδιο χειρουργικό στάδιο. Περισσότερα...

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με φαρμάκα-ανταγωνιστές της IL-1Ra

Βιοορθοπαιδική
Η ιντερλευκίνη-1, είναι η ουσία που ενοχοποιείται για τον πόνο και την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η χορήγηση αναστολέων της συγκεκριμένης ουσίας, που πραγματοποιείται, μετά από ειδική επεξεργασία αυτόλογων παραγόντων του αίματος, δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πρώτα βήματα χορήγησής τους. Περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία της αρθρίτιδας στο γόνατο

γονιδίωμα
Η πρώτη προσπάθεια χορήγησης γονιδιακής θεραπείας για την αναστολή της ιντερλευκίνης-1, που θεωρείται υπεύθυνη για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος, στέφθηκε από επιτυχία. Κλινικές μελέτες διεξάγονται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Περισσότερα...