Βιοορθοπαιδική - Κέντρο Χόνδρου και Βιολογικών εφαρμογών

τρισδιάστατη μεταμόσχευση
3D Μεταμόσχευση Χόνδρου σε μορφή σφαιριδίων με αρθροσκοπική τοποθέτηση
Εξελιγμένη θεραπευτική μέθοδος καλλιέργειας χονδροκυττάρων, που εκτελείται πλήρως αρθροσκοπικά. Περισσότερα...
prosthios
Συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος

Οι ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου ως συχνότερες τραυματικές κακώσεις στον αθλητισμό. Περισσότερα...
αιμοπετάλια
Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια στη θεραπεία ποικίλων ορθοπαιδικών προβλημάτων
Τα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (P.R.P), είναι ουσιαστικά ένα υπο-προιόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια. Περισσότερα...
Οστεοχόνδρινα κυλινδρικά συνθετικά
Οστεοχόνδρινα κυλινδρικά συνθετικά αλλομοσχεύματα
Κυλινδρικά οστεοχόνδρινα συνθετικά αλλομοσχεύματα, με βιοτεχνολογία POLYGRAFT, χρησιμοποιούνται τώρα με μεγάλη επιτυχία για την κάλυψη μικρού μεγέθους οστεοχόνδρινων ή χόνδρινων ελειμμάτων (μέχρι 2 τετρ. εκατοστά). Περισσότερα...
ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι
Ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι πριν την ολική αρθροπλαστική στο γόνατο
Νέα εμφυτεύματα από χρωμιο-κοβάλτιο χρησιμοποιούνται ευρέως στην επανορθωτική χειρουργική του γόνατος. Περισσότερα...
ενδοδιαμερισματικοί μεταλλικοί δίσκοι
Μεταμόσχευση μηνίσκου
Ο μηνίσκος , το μαλακό αμορτισέρ στο γόνατο τραυματίζεται ιδιαίτερα συχνά αλλά είναι και συχνά επιδιορθώσιμος. Περισσότερα...

Ισχίο

Πληροφορίες για το Ισχίο

Biohellenika Orthopedikos athlitikes kakwseis

E-mail Εκτύπωση PDF
 

Biohellenika Orthopedikos 1

E-mail Εκτύπωση PDF
 

To ισχίο

E-mail Εκτύπωση PDF

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της πυέλου.  Και οι δύο αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται με  χόνδρο. Έτσι αυτή η «μπάλα» μέσα στην υποδοχή κινείται σε πολλαπλές κατευθύνσεις (κάμψη / έκταση, απαγωγή / προσαγωγή, εσωτερική / εξωτερική στροφή), αλλά είναι αρκετά σταθερή. Το βάθος της κοτύλης, αυξάνει με την παρουσία του επιχειλίου χόνδρου και με τον τρόπο αυτό σταθεροποιείται επιπλέον η άρθρωση . Η βασική λειτουργία του ισχίου είναι η υποστήριξη του σώματος κατά τη διάρκεια της στατικής και δυναμικής θέσης βάδισης.

Είναι ασυνήθιστο το ισχίο να τραυματίζεται άμεσα, μέσω οξείας κάκωσης και ο πόνος συνήθως προέρχεται είτε από εκφυλιστικές ασθένειες είτε στα πλαίσια  μιας φλεγμονώδους διαδικασίας όπως η θυλακίτιδα. Οσφυαλγίες μπορούν να μιμούνται νόσους του ισχίου, και πρέπει να αποκλείονται πριν από την περαιτέρω αξιολόγηση της άρθρωσης του ισχίου. Άλλες κοινές διαταραχές στην περιοχή του ισχίου είναι η τροχαντήριος θυλακίτιδα, μυϊκές διατάσεις, επιχείλιες ρήξεις, άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής και αρθρίτιδα.

Tροχαντήριος θυλακίτιδα
Η τροχαντήριος θυλακίτιδα παρουσιάζεται στο πλάγιο (έξω)όριο της περιοχής του ισχίου και μπορεί να αντανακλά στην πλευρική πτυχή του μηρού και στο γόνατο. Ένας ασθενής με θυλακίτιδα θα παρουσιάσει πόνο που αυξάνεται προοδευτικά στην ανάβαση σκάλας στην πλευρά που συμμετέχει. Ο πόνος συνήθως είναι βαθύς και διαξιφιστικός. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει την αποφυγή των κινήσεων που προκαλούν ερεθισμό στην πάσχουσα περιοχή, χρήση πάγου, κινητοποίηση των μαλακών ιστών, υπέρηχα,  μη στεροειδή φάρμακα  καθώς και μυϊκή ενίσχυση. Μια δόση κορτιζόνης συνήθως είναι πολύ χρήσιμη για την εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής

Μυικές διατάσεις-τραυματισμοί
Μυικές διατάσεις συνήθως συμβαίνουν στον πιο αδύναμο κρίκο της μυοτενόντιας μονάδας. Οι πιο συνηθισμένοι μυς που είναι επιρρεπείς σε διάταση ή θλάση  είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι και ο ορθός μηριαίος, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο να τραυματιστούν οι προσαγωγοί ή ο λαγόνιος. Η θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνει πάγο, υπέρηχο,  και απαλή χειρομάλαξη αρχικά. Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις που προσδοκούμε επούλωση των μαλακών ιστών προστίθεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης κινητοποίηση και μυική ενδυνάμωση.

Αρθρίτιδα ισχίου
Η αρθρίτιδα του ισχίου έχει διάφορα αίτια (από γενετικά έως και τραυματικά). Μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικού, ανοσολογικού, ή και τραυματικού αιτίου. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Παρουσιάσει συμπτώματα όπως ο πόνος στην περιοχή του ισχίου και πιο συχνά την βουβωνική χώρα που μπορεί να αντανακλούν ως τη γάμπα και την οσφύ. Η κάμψη του μηρού, η όρθια στάση και η έκταση μπορεί να είναι επώδυνες. Τα άτομα με αρθρίτιδα του ισχίου θα επωφεληθούν από κινητοποίηση των μαλακών ιστών, με την μυική ενίσχυση ,το βάδισμα και τη χρήση υποστηρικτικών υποδημάτων. Η χρήση της γλυκοσαμίνης, όπως και ενέσεις υαλουρονικού και κορτιζόνης μπορεί να είναι χρήσιμα βοηθήματα για αυτούς τους ασθενείς.

Συνιστούμε Yoga, Pilates, ασκήσεις στην πισίνα και άλλες μορφές για την μυική ενίσχυση, σε όλους τους ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου Νέες βιολογικές  θεραπείες περιλαμβάνουν την έγχυση βλαστοκυττάρων εντός της πάσχουσας άρθρωσης, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με ειδική τεχνική λήψης και απομόνωσης των κυτταρικών γραμμών.
Εάν τα συμπτώματα γίνουν πολύ σοβαρά και οδηγούν σε περιορισμένη ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει καθημερινές δραστηριότητες,η χειρουργική επέμβαση είναι η επόμενη επιλογή.

Οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής ή νόσος Legg-Pertheς.
Είναι συχνή πάθηση σε νεότερης ηλικίας  πληθυσμιακές ομάδες ασθενών. Στην πάθηση αυτή η μηριαία κεφαλή γίνεται αποπλατυσμένη και αυτό οδηγεί σε μειωμένο εύρος της κίνησης. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νέα άτομα με μεγάλη δραστηριότητα. Το παιδί θα παραπονείται για πόνο στην εσωτερική πλευρά του πάσχοντος μηρού και γόνατος Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για την εν λόγω διαταραχή είναι η χειρουργική (διαφόρων ειδών οστεοτομίες εξατομικευμένα) αφού πρωτίστως έχει εξαντληθεί η συντηρητική με την μυική ενίσχυση με ειδικές ασκήσεις.

Επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής
Η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται σε υπέρβαρα παιδιά κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης. Συμβαίνει στην επίφυση της μηριαίας κεφαλής. Η κεφαλή του μηριαίου ολισθαίνει ακουσίως από την κανονική της θέση  Η θεραπεία είναι χειρουργική (κοχλίωση) και επακολουθεί ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής
Δεν είναι πολύ συχνή πάθηση. Μπορεί να οφείλεται σε ιδιοπαθή, κληρονομικά και δευτεροπαθή αίτια συνοδεύοντας ποικίλες παθολογικές καταστάσεις. Συχνά αποτελεί αποτέλεσμα χρόνιου αλκοολισμού. Μπορεί να προσβάλλει το ένα ή και τα δύο ισχία ταυτόχρονα. Μπορεί να διαφύγει από τον θεράποντα ιατρό και να αντιμετωπιστεί ως οσφυοισχιαλγία, ή τραυματισμό των προσαγωγών, αν και δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς, ιδιαίτερα οι άνδρες,. να προσφεύγουν πρώτιστα σε ουρολόγο για επιδυδιμίτιδα. Η μαγνητική τομογραφία και το σπινθηρογράφημα, μπορούν να καταδείξουν πρώιμα τη βλάβη και να καθορίσουν με ακρίβεια το στάδιο της πάθησης. Η τελική κατάληξη της πάθησης, αν μείνει χωρίς θεραπεία, είναι η δευτεροπαθής αρθρίτιδα του ισχίου και η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη.
Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, πριν την κατακρήμνιση τμήματος της μηριαίας κεφαλής, μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με χρήση μοσχεύματος αγγειούμενης περόνης, ή ήλωση τανταλίου σε συνδυασμό με χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων.
Σε προχωρημένα στάδια εκτελείται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Οσφυαλγίες
Χρόνια πίεση εξερχομένων ριζών του οσφυικού πλέγματος, κύρια της Ο4 ρίζας σύστοιχα, από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή άλλες παθήσεις της περιοχής, μπορεί να αντανακλούν στο ισχίο και να μιμούνται άλλες παθολογικές καταστάσεις της πάσχουσας άρθρωσης.

Ρήξη επιχειλίου χόνδρου

Είναι πιο συχνές σε αθλητές. Δύσκολα διαγιγνώσκονται με απλή μαγνητική τομογραφία, χωρίς τη χρήση σκιαστικής παραμαγνητικής ουσίας. Η θεραπεία είναι χειρουργική και μπορεί να εκτελεστεί συρραφή του επιχειλίου χόνδρου με αρθροσκοπικές τεχνικές συρραφής.

Για να προστατεύσετε το ισχίο είναι συνετό σε καθημερινή βάση να ακολουθείτε πρόγραμμα ασκήσεων για την μυική ενδυνάμωση επτά ημέρες την εβδομάδα. Σίγουρα θα ήταν επωφελές για τους οπίσθιους μηριαίους, τον τετρακέφαλο και τους στροφείς του ισχίου. Οι ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτούς τους μυς. Ειδικές ασκήσεις προτείνονται.

 

Ισχίο - Τεχνικές αποκατάστασης

E-mail Εκτύπωση PDF
Διαγνωστική αρθροσκόπηση και συρραφή επιχειλίου χόνδρου

Η αρθροσκόπηση του ισχίου, αποτελεί σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο για ποικίλλες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη άρθρωση και αντικαθιστά ή και συμπληρώνει τις περισσότερες φορές τη μαγνητική τομογραφία. Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και άριστη εκπαίδευση από τη χειρουργική ομάδα, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου και να τις αποκαταστήσει αρθροσκοπικά με χρήση ειδικών αγκυρών και ραμμάτων. Συνήθως απαιτεί ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

id1

Διαγνωστική αρθροσκόπηση και αρθοσκοπικός καθαρισμός

Κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής αρθροσκόπησης μπορεί να εκτελεστεί καθαρισμός της άρθρωσης από τα προιόντα φθοράς, όπως αυτά προκύπτουν από την καταστροφή του χόνδρου στις φορτίζουσες επιφάνειες αυτής και ελεύθερα τεμάχια που πίπτουν εντός αυτής, ως ελεύθερα σωμάτια, ή σε περιπτώσεις πολλαπλής οστεοχονδρωμάτωσης.

id1

Διαγνωστική αρθροσκόπηση και μικροτρυπανισμοί

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, δύναται να εκτελεστούν μικροτρυπασνισμοί σε χόνδρινες φορτίζουσες επιφάνειες, που έχουν υποστεί φθορά μερικού ή και ολικού πάχους, με τη χρήση ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων. Ακολουθεί αποφόρτιση του σκέλους για 6 τουλάχιστον εβδομάδες και πρωτόκολλο μυικής ενδυνάμωσης.

id1

Έγχυση βλαστοκυττάρων υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο

Η έγχυση ώριμων βλαστοκυττάρων στην άρθρωση του ισχίου, αποτελεί σύγχρονη ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο αποκατάστασης ή καθυστέρησης εμφάνισης αρθρίτιδας στο επώδυνο ισχίο. Είναι πλήρως αυτόλογη μέθοδος και στηρίζεται στη χρήση ώριμων βλαστοκυττάρων που προκύπτουν από αναρρόφηση του μυελού των οστών ( συνήθως λαμβάνεται ποσότητα μυελού των οστών από το σύστοιχο λαγόνιο οστούν, με ειδική βελόνα αναρρόφησης και φυγοκέντρηση σε ειδικό μηχάνημα για διαχωρισμό των ώριμων βλαστοκυττάρων από το υπόλοιπα προιόντα αναρρόφησης). Η μέθοδος δύναται να συνδυαστεί ή να αντικατασταθεί από αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, που λαμβάνονται μετά από φυγοκέντρηση ποσότητας αίματος που λαμβάνεται από περιφερική φλέβα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή των ενεργοποιημένων κυττάρων με ειδική βελόνα υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο.

id1 id1

Κοχλίωση

Η κοχλίωση είναι μια μέθοδος ελάχιστα παρεμβατικής σταθεροποίησης και ακινητοποίησης υποκεφαλικών καταγμάτων ισχίου, που δύναται να εκτελεστεί με ασφάλεια, με ελάχιστο χειρουργικό χρόνο, υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο, με χρήση αυλοφόρων βιδών με μικρό σπείραμα. Η μέθοδος έχει ελάχιστες επιπλοκές, γρήγορη κινητοποίηση και ελαττώνει τον κίνδυνο άσηπτης νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου

id1

Διορθωτικές οστεοτομίες

Οι διορθωτικές οστεοτομίες στην περιοχή του ισχίου αποτελούν εναλλακτική χειρουργική θεραπεία σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σε ποικίλλες παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης. Αφορούν κυρίως νεότερης ηλικίας ασθενείς, με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης και αυξημένης καθημερινής δραστηριότητας και αρθρώσεις με ελάχιστα επηρεασμένο εύρος κίνησης. Μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στην κοτύλη, είτε στην περιοχή των τροχαντήρων του μηριαίου οστού. Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο βάδισης του ασθενούς και τους άξονες φόρτισης του σκέλους. Έχουν ελάχιστες επιπλοκές και στα χέρια εξειδικευμένου προσωπικού, δίνουν άριστα αποτελέσματα και μακρόχρονη επιβίωση της άρθρωσης του ισχίου.

id1

Ήλωση τανταλίου

το ταντάλιο ανήκει στα κεραμικά υλικά και είναι ισοελαστικό με το οστούν υλικό.Η χρήση του στην ορθοπαιδική κοινότητα έχει διευρυνθεί τελευταία. Χρησιμοποιείται ευρέως σε περιπτώσεις άσηπτης νέκρωσης μηριαίας κεφαλής, εκεί όπου η πιθανότητα διάσωσης της μηριαίας κεφαλής είναι μεγάλη. Αποτελεί επίσης ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης και προσφέρει αρχικά άμεση ανακούφιση από τον πόνο και στη συνέχεια προάγει την οστεογέννεση, αφού το ίδιο το υλικό είναι πορώδες. Δεν απαιτεί αφαίρεση του υλικού αργότερα. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων.

id1

Αγγειούμενο μόσχευμα περόνης

αποτελεί εναλλακτική μέθοδο αποκατάστασης σε περιπτώσεις ‘ασηπτης νέκρωσης μηριαίας κεφαλής. Έχει τις ίδιες χειρουργικές ενδείξεις με την ήλωση τανταλίου, απαιτεί όμως σαφώς μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο, εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα με μικροχειρουργό και χειρουργική επέμβαση στην κνήμη για τη λήψη του μοσχεύματος της περόνης, που αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών. Τελευταίες συγκριτικές μελέτες δεν καταδεικνύουν υπεροχή της μεθόδου σε σχέση με την ήλωση τανταλίου, καθώς αναφέρονται περιπτώσεις θρόμβωσης στην περιοχή της αναστόμωσης.

id1

Αρθοπλαστική ισχίου επιφανείας

η αρθροπλαστική επιφανείας στο ισχίο αποτελεί εναλλακτική μέθοδο αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική. Απευθύνεται σε ασθενείς νεαρότερης σχετικά ηλικίας, με φυσιολογικό ή ελάχιστα επηρεασμένο εύρος κίνης της άρθρωσης. Στη συγκεκριμένη μέθοδο κτελείται αλλαγή μόνο των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών, με αποτέλεσμα τη διάσωση οστίτη ιστού για μελλοντικό χειρουργείο. Έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και σήμερα χρησιμοποιούνται αρθροπλαστικές επιφανείας 4ης γενιάς με ελάχιστη φθορά στις αρθρούμενες μεταλλικές επιφάνειες επαφής. Απαιτεί εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα και μπορεί εύκολα να μετατραπεί διεγχειρητικά ή και αργότερα μετεγχειρητικά σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

id1

Αρθοπλαστική ισχίου με κεφαλή διπλής κίνησης

Αποτελεί είδος αρθροπλαστικής του ισχίου. Έχει ένδειξη τόσο σε υποκεφαλικά παρεκτοπισμένα κατάγματα του μηριαίου ,όσο και σε δευτεροπαθή αρθρίτιδα του ισχίου. Είναι εναλλακτική λύση της ολικής αρθροπλαστικής με διατήρηση του χόνδρου στην κοτυλιαία περιοχή. Απευθύνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (70-80) , με καλό προσδόκιμο επιβίωσης. Η κεφαλή διπλής κίνησης αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσης και ελαττώνει τον κίνδυνο χονδρόλυσης. Ο κίνδυνος εξαρθρημάτων ελαχιστοποιείται. Μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

id1

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Αποτελεί το «χρυσό κανόνα» στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ισχίου. Τα προθετικά υλικά μπορούν να καθηλωθούν στο μηρό και την κοτύλη με τσιμέντο ή χωρίς ή με βιολογική καθήλωση. Η επιβίωση των υλικών είναι μακρόχρονη και η επέμβαση απόλυτα ανεκτή από τον ασθενή με ελάχιστες επιπλοκές. Ακολουθεί ειδικό εγχειρίδιο για ασθενείς που θα υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου καθώς και ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

id1

 

Εγχειρίδιο ασκήσεων μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

E-mail Εκτύπωση PDF
Το πρόγραμμα  ασκήσεων που ακολουθεί,  απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πρώιμη κινητοποίηση και μυική ενδυνάμωση με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση.

Τα σχεδιαγράμματα σε κάθε άσκηση θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση των ασκήσεων και τη γρηγορότερη προσαρμογή στο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Αποτελεί μετάφραση των οδηγιών της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons) και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.
Ο θεράπων ιατρός σας σε συνεργασία με τον φυσιοθεραπευτή σας, δυνατό να αλλάξουν κάποιες από τις οδηγίες και να τις προσαρμόσουν κατάλληλα στη δική σας περίπτωση.

Περισσότερα...
 

Εγχειρίδιο ασθενούς που πρόκειται να υποβληθει σε ολική αρθροπλαστική ισχίου

E-mail Εκτύπωση PDF
oa1Το εγχειρίδιο αυτό έχει γραφεί, για να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε καλύτερα την εισαγωγή σας στο Νοσοκομείο/κλινική και να σας δώσουν τα βασικά σημεία, στα οποία θα στηρίξετε τη μετεγχειρητική σας πορεία, για ένα καλό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Oι παρακάτω οδηγίες είναι εγκεκριμένες από το Royal College of Surgeons of England και συγκροτούν το εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από το Royal National Orthopaedic Hospital Trust, Stanmore/London και το οποίο αποτελεί βιβλιογραφική αναφορά.
Η θεραπεία σχεδιάζεται πάντα σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς και η δική σας εμπειρία μπορεί να διαφέρει σε σχέση με τις πληροφορίες που σας δίνονται. Το προσωπικό του Νοσοκομείου/κλινικής βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να σας βοηθήσει και για να σας παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που πιθανόν να έχετε. Μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας.

Περισσότερα...
 
Είστε εδώ: Home Εφαρμογες Ισχίο

Μεταμόσχευση χόνδρου στο γόνατο σε ένα χειρουργικό στάδιο

Νέα χειρουργική τεχνική βιολογικής αποκατάστασης χόνδρινων βλαβών του γόνατος εφαρμόζεται με επιτυχία σε εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για εξέλιξη της μεθόδου μεταμόσχευσης αυτόλογων καλλιεργημένων χονδροκυττάρων, με τη διαφορά πως η θεραπεία ολοκληρώνεται στο ίδιο χειρουργικό στάδιο. Περισσότερα...

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με φαρμάκα-ανταγωνιστές της IL-1Ra

Βιοορθοπαιδική
Η ιντερλευκίνη-1, είναι η ουσία που ενοχοποιείται για τον πόνο και την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η χορήγηση αναστολέων της συγκεκριμένης ουσίας, που πραγματοποιείται, μετά από ειδική επεξεργασία αυτόλογων παραγόντων του αίματος, δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πρώτα βήματα χορήγησής τους. Περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία της αρθρίτιδας στο γόνατο

γονιδίωμα
Η πρώτη προσπάθεια χορήγησης γονιδιακής θεραπείας για την αναστολή της ιντερλευκίνης-1, που θεωρείται υπεύθυνη για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος, στέφθηκε από επιτυχία. Κλινικές μελέτες διεξάγονται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Περισσότερα...